16

јун

Ukulele Moj Instrument sa 4 žice

 

Ukulele je instrument sa 4 žice i  kombincija više instrumenata koji je iz Portugalije, tačnije sa ostrva Madeira stigo na Havaje zajedno sa Mornarima i radnicima 1880.

Portugalski mornari doneli su sa sobom svoj mali instrument Cavaquinho koji je ujedno i stariji brat Ukulelea. Reč Ukulele znači „ Buva koja skače„ i vezana je za legendu koje kaže da su portugalski mornari bili toliko dugo na brodu da je jedan, od sreće što su pristali uz kopno, odmah skočio sa broda, počeo svirati i skakati a stanovnici Havaja su ga nazvali Ukulele.

Za pravljenje Ukulelea se koristi više vrsta drveta, najpopularnije i najjeftinije drvo je Mahagoni dok se za ručno radjene visoko profesionalne instrumente koristi KOA drvo koje raste isključivo na Havajima. 

Ukulele se deli na tri osnovne veličine Soprano, Koncert i Tenor. Nešto redje kod nas je u upotrebi Bariton.  Svi sem Baritona su u štimu GCEA i to je standardni štim, sa razlikom što neki muzičari stavljaju G žicu da bude low G pa tako dobiju dve žice sa dubokim tonovima. 

Osnovna razlika je veličina tela koja se odnosi na punoću, jačinu zvuka i broj pragova na samom instrumentu koji se odnosi na veličinu skale.

 

Soprano ukulele je najstandardnija veličina i najbliži je originalnom zvuku sa Havaja. Jako je mali pa je samim tim jako pogodan za putovanja, posebno današnje verzije koje se rade i sa plastičnim kućištem su jako popularne za kampovanja i izlete jer se ne mogu lako oštetiti a pristupačne su im cene. Takodje pogodan je i za decu, početnike kao i za devojke jer tenzija na žicama nije tako jaka a veličina pragova je u skladu sa veičinom prstiju. 

 Soprano ukulele ima najmanju skalu, uglavnom do 12 pragova, pa se uglavnom koristi za sviranje akorda i strumming tehniku a manje za finger style.  

Još jedna verzija Soprano Ukulelea koja se može sresti je Ananas ( Pinapple ) Ukulele koji je dzajnirao Samuel Kamaka 1920 i jako je popularna ima elipsasto telo kao Ananas.

 

Koncert Ukulele je nešto veći od Soprana a manji od Tenora tako da je odličan za strumming tehniku kao i za fingerstyle, takodje je pogodan za putovanja, ali kao što mu samo ime kaže i za koncerte i ozbiljnije svirke. Dužina skale mu je 17 pragova pa tako da se na njemu mogu izvoditi i ozbiljnije kompozicije. Takodje ima dosta puniji i jači zvuk. Preporuka za početnike koji bi se ozbiljnije bavili sviranjem kao i za ozbiljnije muzičare.

 

Tenor ukulele je najveći u porodici Ukulelea sa najdužom skalom od 19 pragova, najpunijim i najjačim zvukom.  Tenor je po veličini pragova najbliži gitari pa je tako i mnogo lakši za sviranje u koliko imate malo veće prste. Zbog svojih mogućnosti je najpopularniji medju profesionalnim muzičarima, ali je takodje pogodan i za početnike koji žele ozbiljnije da sviraju. Na Tenor veličini možete svirati skoro sve i pogodan je za sve stilove sviranja. Poznati Ukulele muzičari koji sviraju Tenor Ukulele su Israel Kamakawiwo’ole, Taimane Gardner, Kalei Gamiao Aldrine Gurrero i mnogi drugi.